Прем’єра: пропонуємо до вашої уваги фільм про діяльність благодійного фонду “Карітас-Хмельницький УГКЦ”

Благодійний фонд “Карітас-Хмельницький УГКЦ” працює на території Хмельницького, а від нещодавно й області, вже понад двадцять років. А розпочиналося все з декількох людей. Як згадує директор фонду отець Іван Данкевич, у 2000-му році, коли він прийшов служити у Хмельницький, збиралися у підвалі п’ятиповерхового будинку. Була невеличка капличка, троє людей.

“Проходячи певний етап своєї служби я побачив, що говорити про любов, про милосердя, про співчуття до тих людей, що опинилися в складних життєвих обставинах, цього є мало. Тому що, як написано в біблії: “Віра без діл – мертва”, так і слово без якогось підкріпленого вчинку, воно також стає пустоцвітом. Я попросив благословення у правлячого  митрополита Василія і він благословив створення “Карітасу” тут у Хмельницькому”, – розповідає отець Іван.

22 липня 2002 року – офіційна дата реєстрації фонду. А вже з вересня того року розпочалися активні діяльності. Першими, як згадує отець, буди ініціативи спрямовані на дітей та людей похилого віку – тих, хто найбільше потребує уваги й допомоги.

“Подібно, як моя діяльність, як священника, так і керівника “Карітасу” починалася з кількох людей. П’ять, сім, десять. Потім поступово зростало. І на сьогодні усіх працівників фонду більш як сто людей, які працюють в різних напрямках, галузях, діяльностях. Є на сьогодні 14 різних проєктів, які не дублюють один одного, а доповнюють один одного. І таким чином ми стараємося  охопити ті сегменти, які є в потребі”, – каже отець Іван Данкевич.

Історію становлення та діяльність фонду тепер можна побачити у документальному фільмі “Карітас – філософія життя”, який днями презентували в ефірі телеканалу “Місто”.

Подивитися фільм можна тут: https://fb.watch/nbQWaqdHyn/

“Карітас – це є руки, якими творять добрі діла. Тобто це є такий комплекс. Боже слово про любов, про милосердя і руки, які втілюють це слово в дію. Тому “Карітас” відкритий для всіх. Не тільки для бідних, нуждених, потребуючих. Ні. Він відкритий для всіх. Це є допомога, підтримка, захист своєрідний. І це ми хочемо втілювати і надалі в нашій діяльності”, – підсумовує директор фонду.