У мене тепло асоціюється з сім’єю, дітьми, обіймами. Допомога дровами багатодітній сім’ї

“У мене тепло асоціюється з сім’єю, дітьми, обіймами”, – каже Аліна Саламатова розпалюючи грубку. На грубці вони зараз готують їжу для худоби та птиці, яких завели ще минулого року. А раніше, як тільки приїхали та оселилися у старенькій хатині, готували на грубці їжу і для себе. Аліна згадує, що було дуже важко. Вони з сім’єю двічі втікали від війни та двічі будували своє життя “з нуля”. У 2014 році Володимир, Аліна та їхній на той час один син, переїхали з Лисичанська до Бердянська. Тоді все їх життя залишилося у Лисичанську і на новому місці вони взяли на виплату будинок, зробили ремонт, влаштувалися на роботу. Життя налагодилося, в них народилися ще один син та дві донечки. Але війна знову змусила їх залишати все своє життя і виїжджати в нікуди.

“Ми приїхали на Хмельниччину взагалі без речей. Найменшій донечці тоді було декілька місяців. З усім нам допомогли люди. Волонтери, фонди, сусіди. Продуктами, хімією, речами, ліжечком для дитини, технікою і навіть дровами для обігріву, допоміг Карітас. Я дуже дякую, бо це дуже важлива допомога для нас”, – каже Аліна.

Жінка каже, вони не чекали, що їм будуть постійно допомагати. Чоловік відразу влаштувався на роботу, він помічник комбайнера. А вона з дітьми, облаштовували житло. Спочатку жили з іншими людьми, але через короткий час взяли на виплату старенький будиночок. Аліна каже, іноді плакала, бо не вірила, що можна довести ту стару хатину до ладу. Але чоловік запевнив, що вони з усім впораються. Підлатали стіни, утеплили вікна, складніше було хіба забезпечити обігрів, адже там відключене газопостачання. Але чоловік відремонтував грубку, Карітас допоміг з дровами й в будинку до зими вже було тепло.

Зараз Аліна працює у кіоску, готує людям смачні перекуси, адже дуже любить працювати з тістом і мріє про свою справу. Володимир, поки не сезон польових робіт, займається господарством. Разом допомагають облаштовуватися таким самим сім’ям, які тільки переїхали з окупованих територій, чи з-під активних бойових дій.

Допомога надається в рамках проєкту «Продовження реагування на надзвичайні ситуації внаслідок російського вторгнення в Україну».