Copyright 2019 - Khmelnytskyi Caritas 2016 (c)

Проявляючи милосердя до ближнього, кожна людина наближає свою душу до Бога. Особливо це актуально напередодні урочистості Воскресіння Христа. Саме тому благодійний фонд «Карітас» уже шостий рік поспіль організовує акцію «Великодній кошик», метою якої є надання продуктового набору для потребуючих.

Саме під такою назвою проходить щорічна акція приурочена святу Різдва Христового. Погодьтесь, це одне з найбільш світлих християнських свят, якого діти та дорослі завжди чекають з особливим нетерпінням.

Українське Різдво – свято перш за все родинне. Воно сповнене символікою духовних цінностей – виявами любові, пошани до ближніх. Це час добрих побажань рідним, близьким, сусідам, знайомим, колегам та просто усім людям.

Але на жаль, не всі родини мають змогу належним чином зустріти це свято. Знаючи про це, працівники Карітасу у Хмельницькому багато років поспіль організовують та проводять Святвечір для знедолених дітей та вручають святкові пакуночки родинам, що перебувають у нас на соціальному супроводі.

Отож, в цьому році понад 50-ть родин з числа малозабезпечених, багатодітних, неповних та кризових, зокрема сім’ї внутрішньо переміщених осіб зі Сходу України та Криму, отримали продуктові набори від Хмельницького обласного благодійного фонду «Карітас». До складу яких входили різні крупи (гречана, пшоняна, перлова, манна тощо), борошно, олія і звичайно солодощі для малечі. Усі ці продукти стануть в нагоді кожній українській родині. Особливо, якщо мова йде за тих, що опинились в складних життєвих обставинах, зважаючи на теперішні ціни та загальний стан в державі.

«Ісус прийшов до нас, аби ми могли прийняти його у наше життя, щоб воно стало кращим,- каже директор ХОБФ «Карітас» о.м. Іван Данкевич. – Він вчить нас, що у житті не важливо мати багато грошей і великий будинок, головне – бути з Богом. Той, хто приймає Господа, тому живеться добре. Пам’ятаймо про це !».

Традиційно, після спільної молитви біля Різдвяного Вертепу у церкві, працівники та вихованці Карітасу мали змогу разом, як одна велика родина, поспівати колядки, віншувати один одного з Різдвом та спільно прославляти новонародження Божого дитятка.

Час настав! Підводимо підсумки акції «Листи до Святого Миколая», яка відбувається щороку на базі Хмельницького обласного благодійного фонду «Карітас».

Підготовка до улюбленого дитячого свята розпочалась задовго до визначеної дати. Ще у місяці жовтні діти забажали скласти свої побажання та намалювати малюнки Чудотворцю. А починаючи з листопада, перед працівниками фонду стояло найвідповідальніше завдання – знайти втілювачів дитячих мрій, щоб жодний написаний лист не був забутий чи загублений.

Приємно відмітити, що цьогорічна благодійна ініціатива набула небачених масштабів і змогла ощасливити близько 1000 дітей. Більше того, розширилась «географія» акції. Святий Миколай побував не лише в інтернатних закладах Хмельницької області, але й навідався до діток з Тернопільщини. 17 та 18 грудня зі своїми помічниками Чудотворець завітав в гостини до наступних навчальних установ:

·                       Городоцький районний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів;

·                       Гримайлівська санаторна школа-інтернат;

·                       Теребовлянський навчально-реабілітаційний центр;

·                       Центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Щасливе дитинство» в Полонному;

·                       Ізяславська спеціальна школа-інтернат;

·                       Ямпільська спеціальна школа-інтернат.

19 грудня за сприянням учнів Хмельницького професійного ліцею «Сфери послуг» відбувся заключний концерт, в якому взяли участь підопічні «Карітас Хмельницький». Діти співали пісні, розповідали вірші, розігрували сценки. По завершенні святкового дійства наступив довгоочікуваний момент – вручення подарунків Святим Миколаєм.

В списку здобутків цьогорічного свята і кількість благодійників, які всіляко сприяли здійсненню доброї справи. Ми, в свою чергу, складаємо Вам щиру подяку за допомогу! Діти-сироти; учні, які мають серйозні вади фізичного або розумового розвитку; діти, позбавлені батьківського піклування; вихованці з багатодітних, кризових та малозабезпечених родин – ось кого Ви змогли потішити. Запевняємо Вас їхні очі сяяли щастям! Тут як ніколи актуальні слова: «Коли береш – наповнюєш руку, коли даєш – наповнюєш серце!»

«Святий Миколай, я прошу подарувати мені машинку на пульту, тому що я хочу бути шофером». «Подаруй мені телефон з навушниками, щоб я мав зв'язок з татом, бо він немає змоги купити його мені». Ось які побажання в дітей, вихованців інтернатів та інших спеціалізованих закладів, що приймають участь в щорічній акції «Листи до Святого Миколая».

Влаштовується свято працівниками Хмельницького благодійного фонду «Карітас». Два місяці клопіткої праці, пошук жертводавців та партнерів, вирішення організаційних й рекламних питань, пошук шляхів доставки подарунків до адресата. Все це невеликий перелік завдань, що стоять перед нами, як організаторами акції.

В цей час не менше клопоту й в самих діток. Вони пишуть листи-прохання Чудотворцю, малюють йому малюнки та діють обіцянки. З написаних листівок зринають дитячі мрії, одкровення, потреби та сльози. В кожному рядку прослідковується бажання дітей отримати тепло й любов. Читаючи таке, не можна бути байдужим, забувається егоїзм, часто надумані проблеми. Бо діти щирі до останньої крапки в листі, останнього штриха олівця, останнього перекреслення.

На даному етапі половина листів уже написана, залишилось єдине – знайти для кожного з них жертводавця, що на цей короткий час забажає перетворитися у справжнього «втілювача дитячих мрій».

На кого націлена акція?

-                    дітей-підопічних благодійного фонду «Карітас Хмельницький», а це вихованці із малозабезпечених, кризових, багатодітних родин. Є серед них і діти, чиї сімї були вимушено переселені із АР Крим та Сходу України;

-                    дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування;

-                    дітей-інвалідів та вихованців із особливими потребами.

Як Ви можете допомогти?

-                    молитись за дітей, які стали заручниками тяжких сімейних обставин;

-                    особисто підтримати дитячого листа і приготувати індивідуальний подарунок, для цього необхідно звернутися до ХОБФ «Карітас» за координатами, що вказані нижче;

-                    принести з дому взуття, шкільні обладунки, книги, засоби гігієни, одяг, спортивний інвентар тощо;

-                    розповісти друзям, знайомим про акцію, аби вістка змогла знайти свого жертводавця;

-                    скласти грошову пожертву.

Всі спонсори отримують детальний звіт про використані речі, кошти та подарунки в рамках акції «Листи до Святого Миколая». Вся інформація буде висвітлена в ЗМІ. Більше того, кожен, хто має сумніви може переглянути фотозвіт з написання листів та дізнатися більше деталей про обрану дитину.

Наші контакти:

Тел. (067) 323-06-26

Адреса: м. Хмельницький, вул. Зарічанська 10/3

Школа – це один з найкращих періодів у житті людини.
Просторі коридори, світлі класи, новенькі зошити та портфелики…
І,напевно, немає людини, яка б не пам’ятала 1 вересня, перший шкільний дзвінок, першу вчительку, перший урок.

Та, нажаль, є й серед нас діти, які в цей день не відчувають радості свята. А все тому, що через матеріальні труднощі в деяких родинах батьки не можуть зібрати дітям у школу портфелик,  не всі батьки спроможні забезпечити своїм дітям ті ж новенькі зошити та портфелики, ручки, фарби чи кольорові олівці . Переважно це діти із малозабезпечених, багатодітних сімей, сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, а також діти вимушених переселенців.

Тому для  діток  із таких родин Хмельницький обласний благодійний фонд «Карітас», за підтримки мережі магазинів канцтоварів «Офіс центр», щороку організовує  акцію «Шкільний портфелик». Мета акції –  не лише допомогти матеріально потребуючим дітям, а й показати, що оточуючі люди дбають і опікуються ними, завжди готові  їх підтримати. З року в рік все більше дітей отримують такі бажані та потрібні  для гарного навчання в школі подарунки.