Copyright 2019 - Khmelnytskyi Caritas 2016 (c)

Майже в кожного з нас слова «субота», «прибирання», «головний біль» – це слова-синоніми. А генеральне прибирання – це взагалі нічне жахіття для кожного. Чоловіки в такий день знаходять термінову роботу в гаражі чи інші невідкладні справи. А жінки закочують рукави і до вечора наводять лад та блиск в оселі.

Я також не виняток. Слова «генеральне прибирання» викликають в мене нервовий тик та бажання втікати. Тому вирішила, що треба щось робити. Чоловік у мене просто чудовий, завжди допомагає, але совість не дозволяє випробовувати його терпіння. Тут на очі почали потрапляти картинки з інтернету, де все гарно, акуратно посортовано, всі задоволені та щасливі. Порадилися з чоловіком та вирішили дослідити це питання. Небо почуло наші прохання та відповідь прийшла досить несподівано. Виявилося, що ми давно дружимо з людиною, яка стала професійним організатором простору! А цим вже гріх не скористатися. Так народилася ідея тренінгу «Затишний дім та спокій в нім».

Ми розділили тренінг на два дні. І за цей час в моєму світогляді відбулася така собі маленька революція. Ні, велика революція! Наприклад, ви знали, що існує такий спосіб організації простору, який дозволяє назавжди попрощатися з поняттям «генеральне прибирання»? Таке собі  «Прощай, радянина» в прибиранні. Розумні люди десь за кордоном давно придумали хитрий спосіб, як то дати собі раду з прибиранням. Записуйте! Щоб навести лад в домі (гаражі, коморі тощо) достатньо мати три коробки та 15-30 хв. щодня! (Мабуть, автори ідеї таки на своїй шкурі відчули всі радощі генерального прибирання.)

Отож, беремо три коробки, і йдемо до нашої шафи (наприклад). Тепер в ці коробки складаємо наші речі таким чином: 1- потрібне, 2- не потрібне, 3 – не знаю. Те, що потрібно, складаємо в шафу, але вже в новий спосіб! Те, що в коробці з написом «не знаю» розбираємо протягом кількох днів, бо «перекочує» знову до шафи. А «не потрібне» чи відносимо в благодійний фонд («Карітас», тому хороший приклад), чи даруємо друзям, чи продаємо. Далі найголовніше! Це спосіб вертикального зберігання!

Кожну річ можна скласти в простий (і, як на мене, магічний) спосіб. Наш тренер показала, як скласти шкарпетки, білизну, колготки так, щоб вони виглядали та лежали акуратно! (Уявляєте, складеною білизною можна поцілити в когось, а цей предмет залишиться складеним). Тренер навчила нас багатьом цікавим речам. Тепер всі, хто були на тренінгу, знають, що для ефективного прибирання треба зонувати своє приміщення, написати графік прибирання і для всього використовують вертикальний спосіб зберігання. Також треба слідкувати за нашими сторінками в соцмережах! Бо хтось не зробить!

Ольга Нагорна

керівник напрямку «Щаслива сім’я»

в соціальній ініціативі «Хтось не зробить».