Copyright 2019 - Khmelnytskyi Caritas 2016 (c)

Останні два роки працівники Хмельницького обласного благодійного фонду «Карітас» разом зі своїми вихованцями багато подорожували. Нещодавно ми відчули бажання зібрати увесь досвід в одному місці та поділитись ним. Крім того, ми поцікавились в дітей, щоб вони порадили подорожуючим.

Хотин, Бакота, Кам’янець-Подільський, Рівне, Зарваниця, Київ, Тернопіль – і це ще не повний перелік, де побували дітки. Незабутнім також лишається тижневий відпочинок на Дністрі. Чому незабутній? Бо проживали підлітки в палатках, милуючись природою рідного краю та готуючи їжу на кострі.

Плануйте, та не очікуйте

Звичайно, будь-який відпочинок, навіть одноденний, необхідно планувати. Та, як показує практика, робота з дітьми не гарантує точного відтворення плану та 100% реалізації того, що хотілося. Більше того, оправдання очікувань подібно чуду. Робота з дітьми – суцільний квест, і точно передбачити, як складеться та чи інша ситуація, особливо в новому місці майже неможливо. Тому несподіванки варто сприймати як ізюминку відпочинку, а в кожній раптовій зміні планів завжди є свої плюси.

Коли ми живемо в очікуванні – ми прямуємо до розчарування, залишаючи місце для сюрпризів – радіємо кожній зміні.

Чого не уникнути

В транспорті ідеально поводять себе лише сплячі діти. З цим необхідно просто змиритись. Завдання педагога (вихователя чи будь-якої супроводжуючої особи) полягає в тому, щоб вміти зорганізувати час своїх юних вихованців та вигадати цікаві розваги. Це можуть бути інтелектуальні ігри або перегляд кінофільму. Часто такою розвагою може бути їжа. Канапки, фрукти, печиво – все це, може негайно вгамувати тишу).

Устами дітей говорить істина

Ми запитали в дітей, як вони готуються до поїздки. І ось, що ми почули:

·          «Ніяк. А що треба готуватись? Сказав мамі, що треба прикупити, а на наступний день просто поклав це в портфель».

·          «Треба брати побільше харчів. Бо їсти хочеться завжди».

·         «Самі коронні місця в автобусі – задні. І треба сідати біля того, хто брав з собою щось поїсти».

·           «Я люблю кудись їздити, не важливо куди. Це просто завжди весело та цікаво».

·           «Не треба брати важкий портфель, бо потім доведеться його носити за собою».

Ось так, в дітей все просто. За це ми їх і любимо!!!