Copyright 2019 - Khmelnytskyi Caritas 2016 (c)

В рамках проекту «Мобільна робота з молоддю» благодійний фонд «Карітас» вже не один рік співпрацює з ДНЗ «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг». Адже значна частина студентської молоді походить з кризових, багатодітних, неповних та малозабезпечених родин. Настав час згадати як це було..

Дорога до себе. Саме під такою назвою проходив соціально-психологічний тренінг. Він складався з проективних методик та рольових ігор та був направлений на самопізнання. Адже відомо, що шлях до взаєморозуміння з іншими людьми лежить через пізнання власної особистості. Ніхто не буде сперечатись, що найбільш безпечним та ефективним інструментом на цьому шляху є психологічна гра та невербальні методики. Це реальний стимулятор в реальному часі, де можна «тут і зараз» дослідити себе. Діти змогли діагностувати взаємини, побачити себе очима оточуючих, виявити стратегії власної поведінки та врешті визначити свої особистісні якості та інших гравців (зазвичай приховані в повсякденних контактах).

В рамках циклу соціально-психологічних занять також було проведено інтерактивну психологічну гру «Найкращий шлях» з елементами психоаналізу. В ході цієї гри учасники уявили своє життя як дорогу - у кожного власна мета – пункт призначення і різні перешкоди на шляху, які потрібно подолати, приймаючи ті чи інші рішення. Гра активно захопила усіх, дала можливість проаналізувати себе і своє життя. В результаті студенти усвідомили та засвоїли важливу істину, що помилкові рішення перешкоджають досягненню мети.

Ще одна психологічна гра «Загублений острів» була направлена на згуртування колективу, здобуття навичок співпраці та ефективної комунікації.

«Карітас» також активно працював з темою статевого виховання молоді. Чому це так важливо? По-перше, цим мало хто займається. А інформація, яка йде з інтернету чи від друзів на вулиці – не може претендувати на достовірність та екологічність. По-друге, спостерігається жорстке викривлення моралі. Саме тому, виходячи з християнських цінностей та любові до підростаючого покоління, працівники організації розробили та почали впроваджувати курс занять по статевому вихованні.

Окрім того, було проведено ряд творчих уроків. Згадати лишень майстер-клас по виготовленню великодніх прикрас чи перукарському мистецтву.

Ми впевнені, що наша робота принесе плоди та користь та матиме позитивний вплив на подальше життя підлітків та молоді та допоможе їм робити правильний вибір щодня, оскільки володітимуть актуальною, правдивою і такою необхідною кожному інформацією щодо власної особистості, сильних сторін та сталевості.