Свічки. Церковні, ароматичні, столові, господарські, декоративні, чайні… Он скільки їх, різних, придумали люди. Коли ж вони з’явилися? Хто придумав ці чудові вогники, які назавжди залишилися в людському житті, незважаючи на велику кількість і доступність електричних освітлювальних приладів?

Прообразом сучасної свічки вважаються єгипетські факели з очерету. Стародавні єгиптяни брали висушений очерет або тростинку, змочували її в топленому тваринному жирі і підпалювали. Звичайно, подібна свічка сильно відрізнялася від сучасної, до того ж у неї не було гніту – необхідної частини нинішніх свічок. Але це вже був початок

Найперше ми не уявляємо сьогодні храму без свічок. Запалюючи свічку перед образом, ми супроводжуємо цей жест молитвою до Господа або молитвою про заступництво Богородиці і святих, і продовжуємо нашу молитву: полум'я свічки символізує цю безперервність молитви. Іноді, зайшовши в храм, ми хотіли б залишитися в ньому на якийсь час, але не можемо: тоді, запалюючи свічку, ми ніби залишаємо її на знак нашої молитовної присутності.

Крім того, запалена свічка означає визнання віри: ми залишаємо цей знак, даємо свідчення нашої віри, щоб спонукати інших до молитви і віри.

Без свічок важко собі уявити і романтичну вечерю.

Процес виготовлення свічки чимось нагадує майстерний фокус – ось у тебе лише гніт і віск, а за мить це вже починає перетворюватися на свічку.

Завдяки сприянню організації «Архієпархіальний Карітас Оломоуц» з Чехії тепер і в нас є можливість спробувати творити маленькі дива – виготовляти свічки. Діти Недільної школи при парафії Різдва Пресвятої Богородиці та діти – підопічні БФ «Карітас» в м. Хмельницькому просто сяють від щастя щоразу, коли заходять до нашої маленької майстерні. Коли вони туди потрапили вперше, то ще не зовсім усвідомлювали, що ж вони будуть там робити. Перші свічки виходили може і не зовсім вдалими, але діти вкладали душу. І кожен наступний раз, кожна наступна власноруч вилита і прикрашена свічка не схожа на попередню, бо містить частинку їхнього серця. Кожен обирає сам яку свічку він хоче зробити. Комусь до вподоби виливати формові свічки – офірки. Хтось вподобав собі форми на декоративні свічки. Зазвичай там де працюють діти шумно і гамірно. І наша майстерня не вийняток. Під час теоретичної частини ще можливі дискусії, адже кожен вже чує себе майстром. Але, коли переходимо до роботи, а особливо до декорування, настає тиша. Діти працюють. Діти творять свої шедеври.

Автор статті - Нагорна Ольга.